Indien gewenst kunt u uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen en aandoeningen. U kunt kiezen voor prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom, de 13 weken echo en het structureel echoscopisch onderzoek (20 weken echo).
De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind.
Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopiste met een echoapparaat of er lichamelijke afwijkingen te zien zijn. Bij de 20 wekenecho kan er meer gezien worden omdat het kindje groter is.
De echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Je kiest zelf of je/jullie daar gebruik van willen maken. De echo vindt momenteel nog in de onderzoeksfase plaats. Er wordt daarom gevraagd of ze jouw gegevens daarvoor mogen gebruiken.
Kijk voor meer informatie op: www.pns.nl
De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een onderzoek waarbij het bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. In jouw bloed zit DNA dat afkomstig is van de placenta en DNA dat afkomstig is van jezelf. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van de baby. Het laboratorium onderzoekt het DNA op 3 chromosoomafwijkingen: down-, edwards- en patausyndroom. Ook kun je kiezen of je nevenbevindingen wilt weten. De NIPT kan vanaf 10 weken zwangerschap en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Kijk voor uitgebreide informatie over de NIPT op: www.pns.nl
Rond 20 weken zwangerschap krijg je een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) aangeboden, oftewel de 20 weken echo. Deze wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Het is geen verplicht onderzoek. Bij deze echo wordt er gekeken of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Alle organen van de baby worden bekeken, net zoals de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta. Het geslacht van de baby kan meestal ook gezien worden.
De SEO kan worden verricht bij Echotoon of bij VITA. Beide vind je in Groningen. We kunnen samen een afspraak maken, maar je kunt uiteraard ook zelf de afspraak maken. Je krijgt op het spreekuur een verwijsbrief mee.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruikt deeerstestapverloskunde.nl technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen de gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site worden verwerkt. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.