Als je een kinderwens hebt dan heeft het voordelen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een zwangerschap. Bijvoorbeeld door je leefstijl en eetpatroon aan te passen. Op deze manier kan je positieve invloed uitoefenen op het zwanger worden en de gezondheid van je toekomstige kindje.
Als je eenmaal hebt besloten dat je graag zwanger wil worden, wil je dit meestal het liefst zo snel mogelijk. Eén keer vrijen kan al genoeg zijn, maar vaak is het niet meteen de eerste keer raak. Maak je niet te snel ongerust als je niet direct zwanger bent. Probeer seks leuk en ontspannen te houden.
Veertien dagen voor je verwachte menstruatie vindt je eisprong plaats. Met een regelmatige cyclus van 28 dagen, heb je dus op dag veertien je eisprong. Ben je onregelmatig ongesteld? Dan is het moment van eisprong moeilijker te voorspellen. Je kan dan eventueel ovulatietesten kopen. Na de eisprong blijft de eicel zo’n twaalf uur vruchtbaar. Zaadcellen blijven een paar dagen leven. Dat maakt dat je in de drie dagen voor je eisprong tot de dag van eisprong het meest vruchtbaar bent.
Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is dertig procent binnen drie maanden zwanger en ruim tachtig procent binnen een jaar. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt. Ben je na een jaar nog niet zwanger? Maak dan een afspraak bij je huisarts voor advies.
Voordat je besluit om zwanger te worden, is het goed dat je zorgt dat je lichaam zo gezond optimaal mogelijk is. Naast voldoende beweging en twee liter vocht per dag, is het belangrijk om bepaalde vitamines te nemen.
Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje of hazenlip bij je kindje. Het is daarom verstandig om 400 microgram foliumzuur per dag te slikken en te gebruiken tot minimaal tien weken zwangerschap. Ik raad actief foliumzuur van Vitakruid aan. Hier zit folaat in, wat de biologische vorm van foliumzuur is en beter opneembaar is door het lichaam. Neem bij twijfel contact met mij op.
Naast foliumzuur is Omega 3 van belang. Omega 3 zorgt voor een betere vruchtbaarheid en minder zwangerschapscomplicaties. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het helpt tijdens de zwangerschap voor de ontwikkeling van de hersenen, ogen en zenuwstelsel van de baby. Het zorgt ervoor dat jij minder last hebt van zwangerschapsdementie. Na de bevalling ondersteunt het bij de borstvoeding en kan helpen bij postnatale depressie. Ik advies vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn daarom een hoogwaardige natuurlijke omega 3 van Eqology. De beste vloeibare opneembare omega 3, die niet naar rotte vis smaakt. Ook kan ik je waarde omega 3 in je bloed bepalen. Vraag mij naar de voorwaarden.
Vitamine D3 helpt bij de opname van calcium, wat essentieel is voor gezonde botten en tanden. Het speelt een belangrijke rol in je immuunsysteem, het draagt bij aan de opname van bouwstoffen en vermindert de kans op depressies.
Neem bij twijfel contact met mij op.
Het gebruik van alcohol, roken en drugs kunnen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Ook heeft dit negatieve gevolgen voor je zwangerschap. Zo heb je een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het advies is om al hiermee te stoppen op het moment dat je zwanger wil worden, zodat je zo gunstig mogelijk aan de zwangerschap begint.
Een gezond gewicht vergroot de kans op een zwangerschap. Ook heb je hiermee een kleinere kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Probeer met gezonde, gevarieerde voeding en voldoende beweging op een gezond gewicht te komen. Eventueel kan een diëtist je hierbij begeleiden.
Er zijn een aantal producten die je tijdens de zwangerschap beter kunt vermijden.
Een (chronische) ziekte kan invloed hebben op je zwangerschap. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, diabetes of epilepsie? Vraag dan je huisarts om advies. Samen kunnen jullie kijken of je extra zorg nodig hebt tijdens je zwangerschap, of dat je medicatie moet worden aangepast. Sommige medicatie heeft een negatieve invloed op het zwanger worden of op de ontwikkeling van de baby. Dit geldt ook voor medicatie die je zonder recept kan kopen en homeopathische medicatie. Alleen paracetamol kan je zonder overleg gebruiken. Komt er een erfelijke ziekte voor in je familie? Dan kan je soms al vóór de zwangerschap onderzoek te laten doen naar bijvoorbeeld dragerschap.
Op je werk kunnen er omstandigheden zijn die je vruchtbaarheid beïnvloeden. Denk aan werken met chemische stoffen, straling, trillingen of werk waarbij je een infectie kunt oplopen. Is dit bij jou het geval of twijfel je? Maak dan een afspraak met de bedrijfsarts om een plan te maken.
Wil je meer inzicht in jouw gezondheid en weten welke adviezen op jou van toepassing zijn? Vul dan de vragenlijst in op www.zwangerwijzer.nl in of lees meer op www.strakszwangerworden.nl.
Heb je behoefte aan individueel advies en een persoonlijk gesprek, neem dan contact met mij op voor een kinderwensconsult. Tijdens dit gesprek komen verschillende onderwerpen aan bod voor een zo goed mogelijke voorbereiding op een zwangerschap.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruikt deeerstestapverloskunde.nl technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen de gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site worden verwerkt. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.