Voorbereiding op de bevalling

Het is bekend dat vrouwen die zich goed voorbereiden, beter terugkijken op hun bevalling. Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Door er over na te denken, te lezen, met anderen erover praten en eventueel een zwangerschapscursus te volgen, krijg je een beter beeld van wat bevallen inhoudt.

De bevalling

Wat zijn weeën? Hoe kun je die opvangen? Wat gebeurt er allemaal in je lijf? Je kunt verder nadenken over waar je wilt bevallen en op welke manier (bv bad, kruk etc). Wat lijkt je fijn en waar zie je tegenop? Verstandig is om dit dan te noteren in een geboorteplan.

Een geboorteplan is een weergave van jouw wensen rondom de bevalling en net na de bevalling. Je moet dan denken aan plek van bevalling, wie wil je erbij, pijnstilling, foto’s maken, welke houding wil je bevallen en andere zaken die jij belangrijk vindt.

Een goede plek om meer informatie te vinden over de bevalling, bevalhoudingen en een geboorteplan kun je vinden op de website van de KNOV (de beroepsorganisatie van verloskundigen). Misschien vind je het ook wel niet prettig of eng om aan de bevalling te denken, door verhalen van anderen of door een eerdere niet prettige bevalling. Geef dit bij mij aan, zodat we samen kunnen kijken wat de beste voorbereiding voor je zal zijn.

Huisbezoek

Tussen 34 en 36 weken kom ik bij jullie thuis om je geboortewensen (plan) te bespreken. Ik neem ruim de tijd (vaak ruim een uur) om alles te bespreken. Algemene informatie over de bevalling, wanneer je moet bellen en het geboorteplan komen aanbod. Verder zal ik ook je controles  bij je doen (bloeddruk meten, buik meten en hartje luisteren) bij je thuis doen.

Waar bevallen?

In Nederland heb je een keuzevrijheid waar je gaat bevallen. Je kunt thuis bevallen of in het ziekenhuis (poliklinisch).