Wat moet je regelen?

Je bent zwanger en nu? Er komt ineens een boel op je af. Er is veel informatie te krijgen en soms zie je door de bomen het bos niet meer, daarom heb ik alle belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

De trimesters:

Je kan je via hier aanmelden. Het eerste bezoek vindt over het algemeen plaats tussen 7 en 9 weken zwangerschap.

  • Meld bij je zorgverzekering dat je zwanger bent. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je tussen 26 en 30 weken een kraampakket thuis gestuurd.
  • Check of jij je zorgverzekering wilt aanpassen. De basisverzekering vergoedt de verloskundige zorg. Voor kraamzorg en een zelfgekozen ziekenhuis (poliklinische) bevalling zit een eigen bijdrage. Ook voor lactatiekundige hulp (ondersteuning bij borstvoeding) betaal je een eigen bijdrage. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, dan is het handig om je hierin te verdiepen.
  • Meld je aan bij een kraamzorgorganisatie, het liefst voor de 16e zwangerschapsweek. Er zijn verschillende organisaties waarmee ik samenwerk. Ik werk vaak met zzp’ers zoals Monique kraamzorg Het Hogeland en Liefs van Ellen. Van de grote organisaties werk ik het meest met Kraamzorg het Groene Kruis en Buurtzorg Kraam.
  • Eerst meld je je aan voor een zwangerschapscursus. Goede voorbereiding is het halve werk! (Zie linkjes rechts of op mobiel onderaan deze pagina).
  • Zwangerschapsverlof regelen. Als je werkt heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Informeer je werkgever op tijd over je zwangerschap. In totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof: 4-6 weken voor de bevalling en 10-12 weken erna. Je hebt hiervoor een zwangerschapsverklaring nodig, deze kunnen wij aan je meegeven. Ben je ondernemer? Dan kun je een ZEZ uitkering bij het UWV aanvragen.
  • Tijd om je gaan te verdiepen in de baby uitzet, het geboortekaartje en een naam voor jullie baby.
  • Regel alvast eventuele kinderopvang/gastouder. Het kan zijn dat jouw kinderopvang naar keuze een wachtlijst heeft.
  • Wanneer je geen kraampakket van de verzekering krijgt, dan kun je die zelf samenstellen of kopen. Er zijn tegenwoordig ook natuurlijke kraampakketten.
  • Regel de erkenning van jullie kindje.
    Dit is nodig als jullie niet getrouwd of geregistreerd partnerschap hebben. Het is dan verstandig om voor de geboorte samen naar het gemeentehuis te gaan om dit te regelen. Met de erkenning laten jullie samen vastleggen dat dit jullie kindje is en kun je de keuze voor de achternaam vaststellen. Door de erkenning ben je als vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet je eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Dit gebeurd na de geboorte. Voor meer informatie kijk op www.rijksoverheid.nl.
  • Ga nadenken over je wensen rondom je bevalling en welke voeding je wilt gaan geven.
  • Hulpmiddelen voorbij de bevalling. Dit zijn klossen (of een hooglaagbed), ondersteek en ruggensteun. Eventueel nog een douchekrukje. Deze middelen kun je bestellen via:
    Medipoint: Als je bestelt via dit bedrijf worden de spullen gratis thuis gebracht worden en opgehaald.

Zwangerschapscursus Puur Pijn & Partner

De naam van de bevallingsvoorbereiding “Puur Pijn & Partner” is bewust gekozen door Eliane Coutinho, omdat veel vrouwen en hun partners de confrontatie met pijn pas bij de bevalling aangaan. Gedegen voorbereiding tijdens de zwangerschap kan echter veel goeds opleveren.

Deze cursus richt zich niet alleen op het al dan niet gebruiken van pijnstilling, maar vooral op hoe jij je bevalling gaat beleven. Het is een combinatie van lichamelijke en mentale uitdagingen, waarbij de mindset centraal staat.